joi, 30 mai 2013

Tantarii evoca antipatie

         Unele animale de pe Pamant evoca antipatie, la fel ca si tantarii. Mancarimile, intepaturile iritante și prezența acestor daunatori pot ruina un gratar in curte sau o plimbare in padure. Ei au o abilitate stranie de a sesiza “intentiile noastre criminale”, zburand si disparand in cateva milisecunde înainte de a fi loviti fatal. Și în dormitoarele noastre, persistenta, zamzetul lor plangacios ne pot trezi de pe locurile noastre de dormit.
          Dincolo de factorul neplacerii, tantarii sunt purtatorii unor boli mortale ale umanității, si ei sunt, la nivel mondial, inamicul public numărul unu în lupta împotriva bolilor infecțioase. Boliile transferate de tantari pot cauza anual milioane de decese in intreaga lume, cuun efect disproporționat asupra copiilor și persoanelor în vârstă din țările în curs de dezvoltare.
tantar        Există mai mult de 3.000 de specii de tantari, dar trei dintre membrii acestora poartă responsabilitatea principală pentru răspândirea bolilor umane. Tantarii Anopheles sunt singurele specii cunoscute pentru a transporta malarie. Ei transmit, de asemenea, filariasis (de asemenea, numit elefantiazis) si encefalita. Tantarii Culex transporta encefalita, filariasis și virusul West Nile. Si tantarii Aedes, specie din care face parte si voracele “Asiatic Tiger”, sunt purtatorii meningitei West Nile, dar si ai altor boli transmisibile la om. Specia asta este responsabila pentru raspandirea febrei galbene, febra dengue si encefalitei. 100 de milioane de oameni sunt infectati anual cu virusul ce cauzeaza febra dengue, survenita in urma muscaturii insectelor de sex feminin, conform BBC. O treime din populatia lumii este amenintata de aceasta boala pentru care, deocamdata, nu exista tratament.
        Tocmai de aceea, oamenii de stiinta de la Universitatea California au intervenit asupra ADN-ului insectelor de sex masculin. Ei cred ca daca aceste insecte se vor imperechea cu femelele purtatoare ale virusului, rezultatul, respectiv progeniturile de sex feminin, nu vor putea transmite mai departe virusul, se mentioneaza in Proceedings of the National Academy of Sciences.
        Roinsecticide.ro este un magazin online dedicat exclusiv comercializarii produselor impotriva daunatorilor casei si familiei Dvs. Distrugand aceste rozatoare daunatoare (sobolani si soareci) contribuim la prevenirea multor imbolnaviri ale oamenilor si animalelor domestice, la inlaturarea unor mari pagube economice, precum si la mentinerea starii de igiena a localitatilor.

vineri, 24 mai 2013

Unde se ascund insectele in timpul iernii?

Iarna, putin oameni devin tristi cand se despart de insecte. Cei mai multi sunt bucurosi sa fie scutiti cat mai multe luni de o varietate de insecte mici zburatoare care inţeapa, cum ar fi tantari sau furnici.

V-ati mirat vreodata unde dispar aparent aceste insecte diptere?
Insectele fac fata in moduri diferite la temperaturile reci. Va oferim mai multe detalii despre ceea ce fac si modul in care acestea revin in aprilie, atunci cand temperaturile cresc din nou.
Hibernare
Viespii si buburuzele hiberneaza iarna. Aceste insecte gasesc spatii protejate in structuri, cum ar fi peretii de casa, mansarde si alte locuri ascunse. Ele gasesc, de asemenea, gauri in copaci. Sunt capabile de a ramane in zone ferite de frig si in conditii de siguranta pentru aceasta perioada de timp, pana cand vor iesi cand se incalzeste vremea.
Mai multe insecte, inclusiv furnicile, termitele și albinele se ghemuiesc impreuna pentru caldura. Albinele chircesc în stupi pentru a rămâne cald si consuma miere pentru pastrarea energiei.
0-268096-tantar_1a1f366732 Larve sau pupe
Multe insecte isi petrec  iarna ca oua, larve sau pupe. Acesta este momentul, in care acestea cresc de la formele imature la cele complete, devenind insecte mature. Tantarii petrec iarna ca oua. Acesta este momentul potrivit pentru ei sa hiberneze, deoarece acestia sunt in masura sa se maturizeze in timpul lunilor reci si apar cand temperaturile cresc. Mai multe tipuri de fluturi migreaza in timpul iernii. Ei calatoresc intr-o locație calda si se întoarc in habitatul lor original, atunci cand iarna a trecut.
Insectele trebuie să urmeze ciclul unic de iarna. Ele nu pot supraviețui temperaturilor joase, astfel incat acestea necesita sa se adapteze pentru a ramane in viata. Acest lucru tinde sa fie un avantaj pentru noi, asa cum am fi scutiti de la un roi de insecte pentru cateva luni. Insectele sunt inca acolo, ele pur și simplu se adapteaza prin comportamente diverse, astfel incat acestea sa poata prospera atunci cand vine primavara.
Roinsect.ro este un magazin online dedicat exclusiv comercializarii produselor impotriva daunatorilor casei si familiei Dvs. Distrugand aceste rozatoare daunatoare (sobolani si soareci) contribuim la prevenirea multor imbolnaviri ale oamenilor si animalelor domestice, la inlaturarea unor mari pagube economice, precum si la mentinerea starii de igiena a localitatilor.