marți, 24 decembrie 2013

Căpușele și boala Lyme

Un articol dintr-un ziar international a raportat că omenirea s-a confruntat cu incidențe mari, printre care și cu boala Lyme produsă de o bacterie (Borrelia burgdorferi sau Borrelia garinii ori Borrelia afzelii) transmisă omului prin înțepătura de căpușă (nu toate căpușele sunt purtătoare ale bacteriei Borrelia). Cauzele din spatele acestei statistici sunt multe, și nu pe deplin înțelese, dar este important pentru oricine care intenționează să petreacă timp în aer liber să devină familiar cu căpușele, să fie conștient de amenințarea la care este expus, de modul de tratare a mușcăturilor, etc.
Ce sunt căpușele? Cum arată?
Capusele sunt arahnide mici (ceea ce înseamnă că au opt picioare, nu șase, cum sunt insectele) care se hrănesc cu sângele animalelor. Ele, după ce găsesc o gazdă, se înfig în aceasta și se hrănesc cu sângele acesteia până când se umfla, marindu-si dimensiunea chiar de mai multe ori față de dimensiunea lor originală. Căpușele pot fi cel mai des întâlnite în zonele împădurite și în iarbă, de multe ori în apropierea apei.
Căpușele zboară sau sar?
Nu, ele numai se târăsc.
Câte tipuri de căpuse sunt? Cum pot sesiza diferenta dintre ele?
Deși există sute de specii de căpușe, cele mai frecvente sunt capușele de câine și căpușele de căprioară. Căpușa de căprioară este mult mai mică decât căpușa de câine, și pentru acest lucru aceste tip de căpușe pot rămâne de multe ori nedetectate. 
www.globolgel.ro este un magazin online dedicat exclusiv comercializarii produselor impotriva daunatorilor casei si familiei Dvs.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu