duminică, 29 iunie 2014

Totul despre pasarea cuc

cuculFemela de cuc depune un singur ou în cuibul unei alte specii, de obicei de talie mai mica. Exista un decalaj temporal necesar între eclozarea (iesirea din ou) la cuc si cea a speciei-gazda. Astfel, puii de cuc eclozeaza primii si manifesta o puternica sensibilitate a tegumentului de pe partea dorsala, fapt ce determina ejectarea oricarui obiect cu care acesta vine în contact (ouale pasarii gazda, de exemplu). Date fiind costurile mari ale speciilor parazitate, nu este surprinzatoare dezvoltarea unor mecanisme de aparare fata de acest comportament (recunoasterea si ejectarea oului de cuc). Totusi, nu s-a evidentiat niciodata o rejectie în proportie de 100% a oualor de cuc într-o populatie a unei specii parazitate de acesta.

Unul dintre aceste mecanisme de aparare se refera la învatarea caracteristicilor propriilor oua la prima clocire si rejectarea ulterioara a tuturor oualor ce difera de setul învatat. Aceasta învatare timpurie de tipul imprinting–ului dezavantajeaza femelele unei colonii de pasari care sunt parazitate înca de la prima clocire. Ele vor învata si vor recunoaste ouale de cuc ca fiind propriile oua. Totusi, în colonie, regula învatarii functioneaza destul de bine si face ca un numar relativ mare de gazde sa rejecteze ouale parazitului. Fata de pui, regula învatarii functioneaza mult mai bine decât o regula de tipul “accepta orice pui din cuib”. În acest caz, învatarea nu este ireversibila, daca pasarea este parazitaza la prima clocire. Daca ar fi ireversibila, la a doua ponta, costurile unei astfel de reguli ar fi imense: pasarea si-ar elimina propriii pui în viata.

Globolgel.ro este un magazin online care respectă legea și bunele practici în comerțul electronic, este un magazin de încredere și a demonstrat utilizatorilor că este uşor să cumpere online.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu