luni, 29 septembrie 2014

Comportamentul broastelor

Ryan si Rand dau exemplul unui grup de specii de broaste inrudite, broastele tungara. La una din aceste specii de broaste, Physalaemus pustulosus, masculii produc sunete descrise onomatopeic ca 'uaiii', urmat de zero pana la sase sunete 'ciac'. Femelele tungara prefera masculii care au un numar mai mare de sunete 'ciac'. La alta specie, P. coloradorum, masculii au doar sunete de tip 'uaiii' in cantecele lor de curtare. Un fenomen aparent ciudat este ca femelele de P. coloradorum sunt mult mai atrase de cantecele artificiale, in care sunete 'ciac' au fost adaugate sunetelor 'uaiii' apartinand masculilor speciilor lor.

Autorii experimentului explica acest lucru prin existenta la femelele P. coloradorum a unei influente senzoriale ineice, provenita de la un stramos comun al ambelor specii. Masculii speciei Physalaemus pustulosus se pare ca au raspuns deja la aceasta influenta senzoriala naturala si au dezvoltat cantece continand ambele sunete, fiind astfel in concordanta cu sistemul perceptiv al femelelelor. In acest exemplu, masculii exploateaza preferintele pre-existente ale femelelor. De
asemenea, acest exemplu vine in sprijinul imaginii comunicarii ca o continua plasticitate evolutiva intre emitator-receptor, de aceea termenul exploatare nu este probabil cel mai adecvat in acest caz.

Globolgel.ro este un magazin online care respectă legea și bunele practici în comerțul electronic, este un magazin de încredere și a demonstrat utilizatorilor că este uşor să cumpere online.

joi, 25 septembrie 2014

Raspunsul animalelor la stimuli supranormali

Tinbergen descrie pasarile de mal incercand sa cloceasca oua de strut, asezate experimental langa cuiburile lor (ouale lor fiind de zece ori mai mici decat cele de strut). Acesta este un caz de ”cu cat mai mare, cu atat mai bun”. Exista numeroase cazuri de supra-stimuli, iar existenta lor dovedeste ca ornamentele au putut evolua in sensul exagerarii lor, fara sa fie neaprata nevoie de implicarea
genelor bune in sens fisherian, sau in sensul teroiei handicapului.
Ryan si Rand (1993) au sugerat ca teoria alegerii de catre femele sa fie numita teoria exploatarii senzoriale. Altfel spus, masculii ar fi putut dezvolta aceste semnale in sensul ‘exploatarii’ neuro-fiziologiei femelelor.
Globolgel.ro este un magazin online care respectă legea și bunele practici în comerțul electronic, este un magazin de încredere și a demonstrat utilizatorilor că este uşor să cumpere online.

miercuri, 24 septembrie 2014

Teoria Hamilton

Hamilton si Zuk (1982) considera ca genele cele mai bune pe care o femela le
poate obtine pentru descendentii sai sunt genele ce confera rezistenta fata de paraziti si boli. Aceasta idee descinde din teoria hamiltoniana, conform careia mentinerea evolutiva a sexului a fost determinata in mare parte de evolutia continua a mecanismelor de aparare anti-paraziti.

Hamilton afirma ca aceste semnale-handicap din teroria lui Zahavi, fac capabile femelele sa aleaga acei masculi neafectati de boli, sau cu mecanisme bune anti-paraziti.
Altfel spus, ornamentele dezvaluie pur si simplu starea de sanatate a unui mascul. Datorita acestor ornamente (in special la pasari: penaj stalucitor, punga gulara umflata, coada dezvoltata etc.) femelele pot evalua oferta. In timpul expunerii acestor ornamente, femelele pot observa daca masculii poseda paraziti externi, iar daca ar avea paraziti interni, acest lucru ar afecta la randul sau manifestarile comportamentale, inclusiv calitatea ornametelor.

Globolgel.ro este un magazin online care respectă legea și bunele practici în comerțul electronic, este un magazin de încredere și a demonstrat utilizatorilor că este uşor să cumpere online.

luni, 22 septembrie 2014

Teoriile alegerii partenerului

La unele specii, femelele aleg masculii pe baza sursei de hrana sau a locurilor de cuibarit pe care acestia le poseda. In aceste cazuri, masculii sunt principalii furnizori sau aparatori, dand femelelor si descendentilor lor beneficii directe si imediate. Daca aceste abilitati de protector si furnizor sunt heritabile, femela va avea beneficii genetice aditionale in cazul in care va alege astfel de masculi.
 
In alte cazuri, insa, masculii nu par sa aduca astfel de beneficii imediate si directe, iar femelele par sa fie atrase de altfel de atribute individuale ale masculilor. Explicatia pe care o da Darwin (1871) unor astfel de alegeri este inca valabila. Darwin considera ca penele lungi si viu colorate ale masculului paun, sau ale pasarilor, de exemplu, au evoluat pentru a atragefemelele, chiar daca astfel de caractere sunt detrimentale purtatorilor.
birds-90v
In centru teoriei darwiniene sta alegerea femelei. Au evoluat acele elemente ornamantale care au fost preferate de femele. In ciuda numeroaselor critici ale acestei teorii, logica darwiniana s-a dovedit relevanta si in acest caz.

Roinsecticide.ro este un magazin online care respectă legea și bunele practici în comerțul electronic, este un magazin de încredere și a demonstrat utilizatorilor că este uşor să cumpere online.

joi, 18 septembrie 2014

Teoria exploatarii

Toucan-BirdTeoria exploatarii (Trivers, 1972), desi a avut un numar considerabil de adepti, implica o falsa abordare a problemei investitiei sexuale. Pentru a ajunge la finalul transmiterii gametilor sexuali, masculii trebuie sa produca alte milioane de spermatozoizi, care se vor pierde pur si simplu. Apoi, pentru a realiza imperecherea, masculii trebuie sa castige si sa apere resurse spatiale (teritorii), spre care femelele vor fi atrase. 
De multe ori, lupta pentru femele este atat de epuizanta, incat durata de viata a masculilor este mai scurta considerabil decat a femelelor pentru care lupta. Femelele investesc mai mult decat masculii in grija descendentilor, dar ei platesc costurile pe cai diferite. Nu se poate spune, ca masculii sunt mai buni decat femelele, sau ca ei exploateaza femelele, daca exploatarea inseamna reducerea avantajelor acestora. In medie, femelele au toti atatia descendenti ca si masculii. 
Daca masculii pasarilor au dezvoltat pene colorate, cozi lungi, dansuri si triluri sofisticate doar pentru a atrage femelele, chiar cu cresterea riscului pradarii, este destul de greu de precizat cine sunt exploatatorii. In etologia moderna, s-a renuntat la termenul de exploatare, trecandu-se la o observare si analiza mai atenta a diferitelor strategii adoptate de cele doua sexe.
Globolgel.ro este un magazin online care respectă legea și bunele practici în comerțul electronic, este un magazin de încredere și a demonstrat utilizatorilor că este ușor să cumpere online.

vineri, 12 septembrie 2014

Alegerea evolutiva la animale

Smith (1991) a adus o contributie majora in studiul comunicarii, distingand doua tipuri de semnale-handicap. Primul este handicapul dependent de conditie (fiecare animal executa o alegere evolutiva asupra marimii handicapului dezvoltat, dar important e ca aceasta marime sa reflecte calitatea) si al doilea este handicapul dezvaluit. 
http://www.roinsect.ro/pesticide/aparate-anti-animale/6
Un handicap dezvaluit nu presupune nici un cost in a fi produs, dar el nu poate fi dezvoltat decat daca purtatorii poseda cu adevarat abilitatea de a-l produce. De exemplu, femelele de broasca sunt atrase de masculii care emit sunete de frecventa joasa. Ele beneficiaza de imperecherea cu masculii de talie mare, acestia producand o cantitate mai mare de gameti masculini.

Masculii de talie mare emit la frecvente joase, pentru ca aceasta emisie depinde de lungimea corzilor vocale, care la randul ei depinde de talia animalului. Masculii de talie mica nu pot emite la frecvente joase nu pentru ca este prea costisitor pentru ei, ci pentru ca sunt in imposibilitate fizica de a emite astfel.
In concluzie, astfel de emisii dezvaluie adevarata calitatate a emitatorului, fara ca pe acesta sa-l coste ceva aceasta dezvaluire.
Globolgel.ro este un magazin online care respectă legea și bunele practici în comerțul electronic, este un magazin de încredere și a demonstrat utilizatorilor că este uşor să cumpere online.

miercuri, 10 septembrie 2014

Cat de eficient trebuie sa fie un comportament comparativ cu forta, pentru a-l numi comunicare?

In anumite cazuri, economia efortului este evidenta: cand o pasare emite un sunet de alarma la vederea unui pradator, intregul stol va parasi zona de risc. In alte cazuri, aceasta economie este mai putin vizibila. Astfel, masculii cerbi intra in competitie pentru grupurile de femele, la inceputul sezonului de reproducere, emitand mugete unul spre altul.


http://www.roinsect.ro/pesticide/aparate-anti-daunatori/anti-pasari/5/12
De cate ori un mascul se retrage in fata emisiilor sonore ale celuilalt, competitia se incheie fara agresiune directa. In acest caz se poate vorbi despre o economie a efortului, emisiile sonore fiind mult mai putin riscante decat lupta corp la corp. Studiile de etologie in teren au arata insa ca si astfel de comunicare sonora implica un oarecarre efort, masculii emitand la rate ianlte fiind efectiv epuizati fizic dupa un astfel de duel vocal. Precizarea privind economia efortului a fost introdusa deci pentru a distinge comunicarea de manipularea fizica directa.

Globolgel.ro este un magazin online care respectă legea și bunele practici în comerțul electronic, este un magazin de încredere și a demonstrat utilizatorilor că este uşor să cumpere online.