luni, 29 septembrie 2014

Comportamentul broastelor

Ryan si Rand dau exemplul unui grup de specii de broaste inrudite, broastele tungara. La una din aceste specii de broaste, Physalaemus pustulosus, masculii produc sunete descrise onomatopeic ca 'uaiii', urmat de zero pana la sase sunete 'ciac'. Femelele tungara prefera masculii care au un numar mai mare de sunete 'ciac'. La alta specie, P. coloradorum, masculii au doar sunete de tip 'uaiii' in cantecele lor de curtare. Un fenomen aparent ciudat este ca femelele de P. coloradorum sunt mult mai atrase de cantecele artificiale, in care sunete 'ciac' au fost adaugate sunetelor 'uaiii' apartinand masculilor speciilor lor.

Autorii experimentului explica acest lucru prin existenta la femelele P. coloradorum a unei influente senzoriale ineice, provenita de la un stramos comun al ambelor specii. Masculii speciei Physalaemus pustulosus se pare ca au raspuns deja la aceasta influenta senzoriala naturala si au dezvoltat cantece continand ambele sunete, fiind astfel in concordanta cu sistemul perceptiv al femelelelor. In acest exemplu, masculii exploateaza preferintele pre-existente ale femelelor. De
asemenea, acest exemplu vine in sprijinul imaginii comunicarii ca o continua plasticitate evolutiva intre emitator-receptor, de aceea termenul exploatare nu este probabil cel mai adecvat in acest caz.

Globolgel.ro este un magazin online care respectă legea și bunele practici în comerțul electronic, este un magazin de încredere și a demonstrat utilizatorilor că este uşor să cumpere online.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu